06.04.2018

Verandering leidster-kindratio

De beroepskracht-kindratio, ook wel leidster-kindratio genoemd, wordt per januari 2019 veranderd en is dan ook een veelbesproken onderwerp in de branche. Per leeftijdscategorie gelden er andere eisen voor het aantal kinderen dat één beroepskracht mag opvangen. Wat voor effect zal dit hebben op de verdeling van groepen op kinderdagverblijven? Dit zijn de mogelijke veranderingen op een rijtje:

Verticale groepen

Één van de mogelijkheden is het veranderen van horizontale groepen naar verticale groepen. Dit betekent dat de kinderen niet meer op leeftijd in een groep zitten maar gewoon allemaal bij elkaar. Verticale groepen werken namelijk gunstiger met de nieuwe regels. Vooral de vernieuwde ratio voor baby’s springt eruit. Bij een horizontale groep mag één beroepskracht drie baby’s onder zijn of haar hoede hebben. Bij een verticale groep is dit aantal vier.

Minder grote groepen

Het aannemen van minder baby’s is ook een mogelijkheid binnen deze verandering. Dit bespaart kosten voor personeel. Voor veel kleine kinderdagverblijven is dit geen optie, omdat de hoeveelheid kinderen op deze locaties over het algemeen al laag ligt en ze dus weinig mogelijkheden hebben om groepen te wijzigen.

Meer pedagogisch medewerkers

De meeste organisaties zijn van mening dat meer personeel aannemen de beste optie is. Er zijn nu eenmaal veel kinderen die opgevangen moeten worden.

Minder 0-jarigen aannemen

De helft van de organisaties verwacht dat ze het aantal 0-jarigen gaan beperken. Deze leeftijdsgroep zorgt voor de meeste kosten omdat één beroepskracht minder baby’s mag opvangen dan dat mag bij kinderen van 2-4 jaar.

Vaste gezichten

Een belangrijke verandering die laatst heeft plaatsgevonden is het vaste gezichtencriterium. Een vertrouwde beroepskracht is voor alle kinderen belangrijk, maar voor baby’s weegt dit extra zwaar. Een vertrouwd gezicht verbetert de stressreductie. Voor baby’s geldt nu dat ze twee vaste gezichten toegewezen moeten krijgen en dat één van deze gezichten aanwezig moet zijn op de dagen dat de baby er is.

 

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN