15.03.2018

Koken met je peuter: een goed idee of een kliederboel?

Mama en papa koken meestal elke dag. Een heerlijk soepje, een lekkere lasagne of aardappeltjes met groenten en een stukje kip. Ik wil ook, denkt je dreumes of peuter. Hij of zij wil maar dolgraag helpen. Het duurt vaak wat langer, het wordt misschien inderdaad wel een beetje een zooitje, maar samen koken kan zorgen voor quality time met je kindje. Dit is hoe je het aanpakt.

Kies een makkelijk recept

Door klein te beginnen, maak je het makkelijk voor je peuter (en voor jezelf). Door een simpel gerechtje, een makkelijk toetje of zelfs een heerlijk tussendoortje te kiezen, houdt je het leuk. Vermijdt het liefst ingrediënten die je niet ongekookt of ongebakken kan eten, want kleintjes stoppen graag hun handen in hun mond.

Samen boodschappen doen

Neem je dreumes of peuter eens mee naar de supermarkt. Door samen de ingrediënten te kopen voor het gerechtje, leert je kindje wat er allemaal bij komt kijken. Bovendien kun je er een leermoment in verwerken: vertel waar elk ingrediënt voor is en waar het voor dient in het gerecht.

Geef ze een simpel taakje

Begin eens met een kleine, makkelijke opdracht. Dit kan bijvoorbeeld het wassen van een appel zijn. Je kindje voelt zich trots als de appel gewassen is en heeft het gevoel dat ze bijgedragen hebben. Een makkelijke taak met veel effect.

Kookboek voor kleintjes

Er zijn een tal van kookboeken die speciaal bedoeld zijn voor je kind. Gebruik een kookboek voor kleintjes als inspiratiebron voor leuke receptjes en kleine taken die ze kunnen doen.

Acceptatie

Meel, yoghurtvlekken, het sap van fruit… Je kindje gaat vies worden. Het makkelijkste is om te accepteren dat dit gaat gebeuren en het los te laten. Trek ze niet hun nieuwste kleertjes aan (zonde!) maar laat ze vooral lekker creatief zijn, met een vlekje hier en daar als bijkomende schade.

Koken met je kleintje is leuk, omdat zij het leuk vinden, maar ook omdat het bonding time biedt.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN