03.05.2018

Zo ga je om met driftbuien

Elke peuter heeft wel eens een driftbui. Ze lijken soms te ontploffen om niks op de meest onhandige momenten. Het is dan af en toe best moeilijk om goed te reageren. Hieronder vindt je wat tips voor het omgaan met driftbuien van jouw kleintje.

1. Blijf rustig

Dit is de meest voor de hand liggende tip maar absoluut niet de makkelijkste. Houd er rekening mee dat de driftbuien de peuter zelf ook overvallen en ze iemand nodig hebben die het overzicht moet houden. Op deze leeftijd zijn ze volledig in ontwikkeling en maken ze allemaal nieuwe en spannende dingen mee. Het komt vaak voor dat ze niet goed weten hoe ze op deze dingen moeten reageren en het vervolgens uiten in een driftbui. Houd in gedachte dat het meestal niet richting jou bedoeld is maar richting de situatie op zich. 

2. Geef je kind niet te veel aandacht tijdens een driftbui

Hoe lastig het ook is om een huilend en schreeuwend kind met rust te laten, is dit vaak toch een goede oplossing. De driftbui blijft vaak langer duren als je er aandacht aan geeft. De kleine deugniet heeft dan door dat hij of zij daarmee jouw aandacht krijgt en de kans is groot dat de driftbuien vaker terug komen. Kom ook na de driftbui niet meer terug op de boosheid van je kind. Dit hoofdstuk is nu afgesloten en het is tijd voor leuke dingen.

3. Kies een plek om boos te zijn

Voor peuters is het nog lastig om met hun emoties om te gaan. Ze moeten alle emoties nog leren kennen en daarom mogen ze ook voelen wat ze voelen. Geef ze de mogelijkheid om op een rustige, veilige plek even uit te razen. Kies een plekje uit in huis waar ze even boos mogen zijn, dit is geen strafplek maar een plek om af te koelen. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “hier mag jij even lekker boos zijn”. Benader de situatie positief. Als je na een minuutje komt kijken en de peuter nog steeds boos is, zeg je gewoon: “ik zie dat jij nog een beetje boos bent, ik kom zo wel weer terug.” Zodra de boosheid voorbij is, ga je weer door met de orde van de dag en het doen van leuke dingen. 

4.Vergeet jezelf niet

Driftbuien zijn erg vermoeiend voor je kind maar ook zeker voor jou. Het liefst zou je af en toe mee schreeuwen en gillen met je peuter. Gun jezelf dus wat rust en voel je niet schuldig om zo nu en dan een oppas te regelen.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN