08.02.2018

Groenten eten op het kinderdagverblijf

Onderzoekers van de universiteit in Wageningen hebben een onderzoek gedaan naar de inname van groenten bij peuters op een kinderdagverblijf. Ze hebben 4 locaties van de kinderopvang Partou gekozen om dit onderzoek bij uit te voeren. 5 maanden lang hebben ze getest of de inname van groenten toeneemt als ze de ‘onbekende’ groenten vaker proeven.

Het onderzoek ging als volgt:

Tijdens de pauzes kregen alle kinderen elke keer een klein beetje van de groenten. De groenten werden op verschillende manieren aangeboden, als soep, als cracker smeersels of geblancheerd. Dit werd 5 maanden lang elke dag herhaald. Er werd gemeten hoeveel groenten de kinderen aten en of er verandering zat in hun eetpatroon. Als ‘test-groenten’ kozen ze voor pompoen, courgette en rettich. Dit zijn niet de meest standaard groenten en de smaken waren dus vaak nog onbekend voor de peuters.

Er was duidelijk resultaat zichtbaar. De kinderen die herhaaldelijk hadden geproefd, aten uiteindelijk veel meer groenten. Ze waren gewend aan de smaak en vroegen soms zelfs om meer. De inname van pompoen was met circa 15 gram toegenomen (van 20 naar 35 gram) en de inname van rettich was zelfs ruim verdubbeld (van 10 naar 25 gram).

Volgens de onderzoekers is het erg belangrijk om de groente inname van peuters te pijlen en te verhogen. De gemiddelde groente inname van een peuter is namelijk 38 gram per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid 50 tot 100 gram per dag is. Het is vaak lastig om meer groenten toe te voegen in het eetpatroon van de kleintjes. Op deze manier wordt het iets makkelijker gemaakt voor de ouders.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN